13
Mei
11

Kali Ini Polis Ada Betul Sikit

MENURUT Timbalan Ketua Polis Negara, Khalid Abu Bakar tidak ada keperluan bagi polis untuk mendedahkan identiti lelaki yang mirip Anwar Ibrahim dalam video lucah yang dijadikan isu politik ke belakangan ini kerana tidak ada keperluan undang-undang untuk bertindak demikian.

Apa yang boleh difahamkan tiada undang-undang untuk mendakwa mana-mana orang yang terlibat dalam video sex di negara ini. Apa lagi kalau penglibatan itu bersifat peribadi. Sebenarnya banyak lagi mereka yang jelas terlibat dalam pembikinan video lucah secara peribadi, tetapi tidak dikenakan apa-apa tindakan undang-undang.

Beberapa orang artis dan pelakun drama juga sebelum ini dkenal pasti menerusi tape dan rakaman camera melakukan kegiatan sek mereka. Misalnya seorang pelakun drama didapati bertelanjang bulat di rumahnya. Rakaman itu dibuat oleh tuan rumah dengan menggunakan camera yang disembunyikan di sebalik langsir. Rakaman berkenaan tersebar luas dan dijadikan bahan perniagaan.

Sehingga kini tidak ada pula tindakan dikenakan kepada artis atau dramatis berkenaan mungkin kerana tiada peruntukan undang-undang.

Jadi apabila Khalid mengatakan tidak ada keperluan untuk didedahkan indetiti lelaki yang mirip wajah Anwar itu ia adalah tepat. Sebaliknya dalam konteks video itu apa yang harus disegerakan ialah mendakwa mereka yang terbabit membikin dan menyebarkannya kepada umum kerana itu ada peruntukan undang-undang. Malangnya tidak ada pula dari NGO Islam atau NGO nasionalis Melayu mendesak agar orang bertanggungjaawb menyanagkan video berkenaan dikenakan tindakan.

Malangnya sehingga kini belum ada apa-apa tindakan. Polis sudah pun selesai membuat siasatan tetapi pihak AG – Peguam Negara masih membisu. Orang berkenaan juga telah mengakui dengan sumpah laknat akan penglibatan mereka. Apakah peguam negara sudah merasai cukup dengan sumpah laknat mereka itu maka tindakan berupa undang-undang tidak perlu lagi.

Inilah keterbalikan didalam pelaksanaan undang-udang di negera ini. Sebenarnya kesongsangan ini sedang diperhati oleh dunia dan rakyat seluruhnya.

Bagaimana pun tidak mustahil kalau tiba-tiba esok lusa yang akan didakwa dalam kes video lucah itu Anwar bukannya Datuk T. Apakah pertuduhan mungkin sedang direka cipta. Pihak berwajib tidak akan pedulikan apalkah tindakan itu betul atau tidak yang penting Anwar terus boleh dijadikan mangsa dengan harapan sokongan rakyat kepada pembangkang masih kuat.

Di sinilah kesilapan pihak bermotif politik dalam kes Anwar ini. Mereka mengira apabila mereka melakukan tindakan songsang dan tidak masuk akal terhadap Anwar menyebabkan sokongan rakyat kekapda pembangkang makin kurang. Walhal apa rakyat tidak saja melihat kekuatan itu terletak kepada Anwar tetapi kekuatan sebenarnya ialah kepada Pakatan Rakyat. [ttdi.kl 4:50 pm 13/05/11]

Advertisements

0 Responses to “Kali Ini Polis Ada Betul Sikit”  1. Tinggalkan Komen

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


Mei 2011
I S R K J S A
« Ogo   Ogo »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kira Imbas (15 April 2009)

Laman

Advertisements

%d bloggers like this: