25
Sep
16

Kesepuluh: kemo yang pertama

KIMOTRAPI merupakan antara prosuder atau keadah pengubatan untuk membunuh sel kanser. Pengubatan ini bertindak menjadi regim untuk menentang dan membunuh sel kanser. Setakat ini rawatan keadah ini terbaik dalam aspek rawatan moden (medis).

Bagaimana pun rawatan ini dianggap sebagai satu keadah yang tidak digemari dan menakutkan kerana ia dikatakan menyeksakan mereka yang melaluinya. Betapa tidak prosuder ini bukan sahaja membunuh sel jahat tetapi ia turut membunuh berjuta-juta sel lain yang baik. Keadah ini akan membunuh kedua-dua sekali sel baik dan sel jahat.

image

Menjalani kemotrapi.

Kesan sampingan yang dihidapi setelah atau semasa menjalani rawatan kemotrapi juga sesuatu yang menggerikan. Ia bukan sahaja setakat meninggal kesan kepada fizikal seperti keguguran rambut, kulit terbakar, kuku menjadi hitam, muntah, loya, mual, kulit bergelupas, bibir mulut pecah dan sebagainya, tetapi ia boleh menjejaskan struktur organ dalaman lain seperti; usus, hati, buah pinggang, paru-paru dan sebagainya.

Tidak menghairanlah kenapa begitu teruk sekali kesannya. Apabila membelek sejarah bagaimana kaedah pengubatan ini ditemui ia memberi gambaran yang menggerikan. Keadah pengubatan cara ini tidak menggunakan bahan-bahan biasa sebagai penawarnya, tetapi ia menggunakan bahan kimia bernama “mustrad”. Bahan kimia ini digunakan semasa dalam Perang Dunia.

Penemuannya bermula pada Perang Dunia I, apabila gas mustrad digunakan sebagai agen perang itu disedari telah memberi sesuatu kesan yang menakjubkan. Ia disedari apabila sekumpulan orang tanpa sengaja terkena dengan bahan berkenaan didapati tahap keupayaan (imuniti daya tahan yakini darah putihnya rendah). Darah putih adalah imuniti sistem pertahanan dalam tubuh manusia.

Lanjutan itu para doktor membuat kesimpulan bahan kimia itu boleh digunapakai untuk dijadikan regim bagi menentang pembiakan sel kanser. Tahun 1940 penghidap kanser limpoma mula disuntik ubat melalui darah dan bukan menerusi pernafasan dengan mencerekopkan cerong ke hidung. Kaedah ini menunjukkan perkembangan yang lebih baik.

Sejarah penemuan dan penggunaan bahan kimia itu menggambarkan betapa parah dan kejamnya kesan kemotrapi. Makanya apabila saya menceritakan kepada rakan-rakan yang saya akan melalui rawatan berkenaan macam-macam nasihat diberikan kepada saya. Hampir 90 peratus orang yang ditanyai memberi nasihat agar tidak menjalani rawatan berkenaan. Mereka mahu saya mencari alternatif lain sebelum memutuskan untuk kemo.

Semua cerita itu berdasarkan hearsay dan bukan pengalaman dihadapinya sendiri. Mereka mendapat maklumat dari mulut ke mulut atau daripada sumber pembacaan mengenai orang pernah melalui rawatan itu yang menghadapi kesan buruk. Macam-macam kesan dan akibat daripada kemo diceritakan. Semuanya negatif ini menyebabkan timbul juga rasa seram di hati. Orang yang mendengar juga jadi kecut perut.

Sekiranya saya mendengar serta mengambil peduli kepada cerita-cerita itu, mungkin saya juga akan berfikir dua tiga kali untuk menerima rawatan ini yang boleh jadi membawa kepada membatalkannya. Setengah pesakit hanya sanggup menjalani proses ini separuh jalan kemudian berundur untuk mencari alternatif lain. Mungkin mereka tidak tahan dengan kesan-kesan sampingan itu. Sebab itu setengah orang sanggup mengambil alternatif lain misalnya dengan memakan herba dan ubat-ubatan kampung.

Kerana kanser menakutkan dan dianggap belum ada penawar mujarab, maka ada juga yang sanggup berbelanja puluhan ribu untuk membeli ubat-ubatan atau pil bagi tujuan menentang sel kanser. Mereka yang berwang dan kaya sanggup ke luar negeri, China, India dan juga Eropah untuk tujuan berubat. Berpuluh bahkan beratus ribu ringgit terpaksa dikeluarkan. Beberapa wakil rakyat yang saya kenali yang diserang kanser berulang alik ke China beberapa kali. Kononnya pengubatan tradisional China memberi kesan yang baik.

Begitu juga dengan India. India mempunyai kaedah tersendiri dalam pengubatan kanser. Khabarnya cara pengubatan tradisi China dan India boleh menyembuhkan kanser atau mengurangkannya. Maaf saya kurang yakin, mungkin kerana sudah mendapat maklumat atau lebih percaya kepada kaedah modern secara saintifik. Saya pula seorang yang lebih menggunakan akal dan berfikiran secara logikal dalam sesuatu.

Dua orang wakil rakyat yang menghidapi kanser, keduanya dari Kelantan telah mendapat rawatan di China dan India, dukacita rawatan itu tidak dapat menyelamatkan mereka. Usia mereka pendek. Akhirnya kanser membawa mereka ke pusara. Sudah ketentuan begitu bagi mereka.

Ketakutan atau salah anggap mengenai kemotrapi ini bukan sahaja semasa atau sesudah proses pemasukan regim kanser ke dalam tubuh kita. Tetapi beberapa prosuder lain sebelum proses itu dimulakan juga menakutkan. Ada gambaran-gambaran yang perit dan ngeri apabila mendengarnya apa lagi berhadapan sendiri.

Seseorang yang menghidap kanser, sebelum melalui prosuder berkenaan, perlu disahkan dahulu tahap (stages) kanser dihidapinya bagi disesuaikan dengan ubat yang akan digunakan atau prosuder yang hendak dilakukan. Untuk tujuan itu ada beberapa prosduer yang perlu dilaluinya. Selain pengambilan darah, ialah mengambil air tulang belakang atau sum-sum (bone marrow). Pengambilan air tulang belakang atau sum-sum dari pinggung (punggung) ini penting dan di sinilah tahap kanser itu diketahui selain menerusi pengimbasan (x-tray), CT Scan atau Pet Scan.

Apabila saya memberi tahu ini, seorang kawan kepada kawan saya memberi nasihat dan pencerahan panjang lebar. Kawan kepada kawan saya bukan sembarangan orang, dia bergelar Dato’ dan bekas pengarah di sebuah jabatan kerajaan. Biasanya orang bergelar Dato’ dianggap berpengetahuan walaupun tidak semua begitu kerana ada pangkat itu diperolehi secara beli atau Dato’-Dato’ yang diimport dari luar negara? Apa diceritakan berdasarkan kepada peristiwa yang dilalui isterinya.

“Kalau boleh elaklah dari diambil air tulang belakang,” katanya penuh berhati-hati memahami apa yang saya tanggung. Bicaranya lembut seakan-akan mahu menyembunyikan sesuatu daripada saya. Dia memandang ke muka saya dengan serius. Saya membalasnya dengan sedikit tanda tanya?

“Kenapa?” Tanya saya sudah dapat mengagak apa yang akan ditutur seterusnya, dari wajah mukanya saya dapat membaca dia serius.

“Janganlah…kalau boleh cari ikhtiar lain,” katanya pendek seolah tidak mahu menyebut langsung apakah kesannya. Mungkin bimbang kerana ia akan menggetarkan saya. Semacam apa dilalui satu tragedi menakutkan.

Akhirnya dia menceritakan juga apa dilaluinya. Isterinya meninggal selepas tidak sedarkan diri setelah proses pengambilan air tulang belakang (bone marrow) selesai. Isterinya berhadapan dengan kanser payu darah ditahap empat.

Kejadian dan pengalaman dilalui itulah menyebabkan dia menasihati saya agar tidak membenarkan air tulang belakang diambil atau dibuat bone marrow. Bersungguh benar dia meminta saya agar tidak melalui proses berkenaan.

“Kita akan megerekokkan belakang macam undang…,” jelasnya menceritakan macam mana proses itu dilakukan. Cara dia bercerita menggambarkan kesakitan dan keazaban. Saya sendiri tidak dapat bayangkan keadaanya. Cara dia memberi tahu itu seolah-olah cara itu sangat menyakitkan.

Back view of a male patien laying on his side. The insertion site for bone marrow aspiration is highlighted.

Gambarajah proses bone marrow.

Saya hanya mendegar dengan penuh prihatin dan menganggap ia sesuatu nasihat yang ikhlas. Fikiran melayang jauh beberapa jurus tanpa melayani ceritanya itu. Saya tidak mahu terganggu dengannya. Cerita itu bukan positif buat saya. Keputusan sudah saya buat. Saya seorang bukan mudah mendengar nasihat yang tidak praktikal begitu. Penerangan Dr Phakariah Abu Bakar dari klinik Hemato memberikan saya kepercayaan dan keyakinan. Saya tidak ada cara lain untuk mengubati melainkan dengan cara itu sahaja.

Prinsip saya apabila saya menyerahkan  atau membuat keputusan ia sukar untuk dirombak dan diubah lagi. Saya akan meneruskannya sampai ke akhir, biarlah pengakhiran yang memberi jawaban. Dan soal hidup dan mati adalah dalam genggam Rabul Jalil.

Mula menjalani kemotrapi

Tanggal 27 Disember 2015 saya diminta memasuki wad sekali lagi bagi persiapan menjalani proses kemotrapi. Sebelum menempuhi proses yang ditakuti itu; kesihatan saya serbi serbi harus dipantau. Darah, tekanan darah, gula dan jantung. Saya juga menjalani ujian ultrasound untuk menentukan kekuatan jatung saya. Inilah kali pertama dalam hidup lebih setengah abad saya menjalani proses ini.

Kemudian saya perlu membuat Pet Scan (pasition emission thomography) untuk menentukan tahap kanser. CT Scan (computed thomogrphy) yang dibuat pada (seminggu sebelum itu) tidak dapat mengesahkan kedudukan. Imbasan imej yang ditunjukkan menerusi x-try itu tidak begitu jelas. Lantaran itu doktor menasihati saya agar menjalani Pet Scan untuk melihat dengan lebih jelas kedudukan atau pun tahap kanser. Kebetulan pula mesyen Pet Scan di PPHUM ketika itu rosak menyebabkan saya direkmin agar menjalaninya diluar. Keputusan akan diperolehi pada hari sama sebaik proses itu selesai. Petscan, satu lagi termalogi perubatan yang harus saya pelajar dan mengetahuinya.

image

Mesyen Pet Scan.

Peralatan ini dikira paling canggih di antara beberapa mesyen imbasan imej yang ada. Hasil atau imej ditunjukkan lebih halus berbanding dengan MRI atau CT Scan. Peralatan ini adalah kombinasi dua teknologi atau kecanggihan dua dalam satu, CT Scan dan Pet San. CT Scan hanya menunjukkan imej hitam putih sahaja tetapi Pet Scan menerakan imej dalam warna. Kegandaan imej yang diperolehi menerusi Pet Scan.

Sebenarnya bagi mereka yang lemah semangat dan takut, melalui imbasan imej ini pun sudah menggerunkan. Peralatan ini berbentuk atau seperti melalui sebuah terowong. Kita akan baring atas katil persis keranda kemudian ia melalui terowong.  Kaki dan tangan diikat, kita berkedudukan seperti mayat. Selama menjalani proses ini kita tidak dibenarkan bergerak, batuk, berdaham atau sebagainya. Kita perlu mengakukan diri sediam mungkin.

Bagi mereka yang alahan akan berhadapan dengan implikasai ketika melalui proses ini. Ada yang muntah bahkan ada yang pengsan. Ia bergantung kepada kondisi atau penerimaan dan ketahanan tubuh seseorang. Sebelum seseorang melalui ujian ini tekanan darah dan kadar gula juga akan diperiksa dan dipantau. Kadar gula atas 9 mmol tidak dibenarkan melalui proses ini. Kadar gula tinggi dalam darah menyebabkan imej yang diterakan tidak jelas menyebabkan proses Pet Scan itu membazir.

Menjalani imbasan dengan Pet Scan ini juga kurang baik kerana ia boleh menjejaskan saraf dan sel dalam tubuh kita. Sebelum melalui mesyen canggih ini kita akan disuntikan dengan cecair radio aktif (rediasi). Tujuan rediasi dimasukkan ke dalam tubuh kita untuk mengenal pasti kedudukan DNA sel kanser.

Sementara sewaktu proses itu hendak dimulakan seseorang yang melalui proses itu akan disuntik dengan cecair (nama) kontras. Semasa cecair ini dimasukkan seluruh tubuh akan kediginan dan meruap panas. Saat inilah bagi mereka yang ada atau mengalami kompilasi berasa tidak tahan dan kemungkinan tidak akan meneruskan proses Pet Scan.

Kaedah proses ini kurang baik kerana ia boleh mematikan sel. Rediasi yang dimasukkan boleh mengancam sistem perkembangan sel dan boleh menyebabkan kerosakan kekal terhadap sel ini mengakibatkan sel-sel menjadi cacat.

Saya tidak diberi maklumat dan memiliki pengetahuan itu semua. Sekali lagi kerana yakin dan percaya kepada kepakaran doktor saya menyerah sahaja. Alhamdulilah semasa melalui ujian mesyen ini tidak ada apa yang berlaku.

Dan ternyata berbaloi proses Pet Scan yang saya lalui itu menjelaskan akan kedudukan sel kanser dalam tubuh saya. Ia berada dalam tahap dua.

Wangsa Melawati/HUKM

12-25/09/16 reedit 8/3/17


1 Respon to “Kesepuluh: kemo yang pertama”Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s


September 2016
I S R K J S A
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kira Imbas (15 April 2009)

Laman


%d bloggers like this: